Kā vārīt olas, lai tās neplaisātu un viegli lobītos? Viens triks pirms vārīšanas!

līdz Elīna
0 komentāri
olas

Vai tev ir gadījies, ka vārītas olas plaisā vai čaumalu ir grūti nolobīt? Neuztraucies – ir vienkārši veidi, kā pagatavot perfektas olas, kas ne tikai saglabā savu formu, bet arī viegli lobās! Šajā rakstā mēs atklāsim, kā vārīt olas, lai tās neplaisātu, un dalīsimies ar vienu ģeniālu triku pirms vārīšanas, kas padarīs olu lobīšanu pavisam vienkāršu. Iedvesmojies un izmēģini šos padomus, lai katra ola būtu ideāla!

Kāpēc olas plaisā vārīšanas laikā?

Olu plaisāšana notiek vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, straujas temperatūras izmaiņas, piemēram, ievietojot aukstas olas no ledusskapja tieši verdošā ūdenī, rada spiedienu uz čaumalu, kas var to saplaisāt. Otrkārt, olas ar plānām čaumalām vai vecākas olas ir vairāk pakļautas plaisāšanai. Treškārt, gaisa kabata olas iekšpusē izplešas, kad ola karsējas, radot papildu spiedienu. Bet ar pareizu tehniku un vienu vienkāršu triku tu vari novērst šīs problēmas!

Slepens triks pirms vārīšanas

Lūk, solītais triks, kas mainīs visu: pirms vārīšanas viegli iedur olas dibenu ar adatu vai olu caurduri. Šis mazais caurumiņš ļauj gaisam izplūst no olas, samazinot spiedienu vārīšanas laikā, kas novērš plaisāšanu. Turklāt tas atvieglo čaumalas lobīšanu, jo ūdens iekļūst starp čaumalu un olu, padarot to vieglāk atdalāmu.

Kā to izdarīt? Ņem tīru adatu vai speciālu olu caurduri un uzmanīgi izdur nelielu caurumu olas platākajā galā (kur parasti ir gaisa kabata). Dari to maigi, lai nesabojātu olu.

olas

Soli pa solim: Kā vārīt olas bez plaisām

Lai olas būtu perfektas, seko šiem vienkāršajiem soļiem:

  1. Sagatavo olas: Izņem olas no ledusskapja 10–15 minūtes pirms vārīšanas, lai tās sasniegtu istabas temperatūru. Tas samazina termisko šoku.

  2. Iedur caurumu: Izmanto adatu vai olu caurduri, lai izveidotu nelielu caurumu olas dibenā.

  3. Liec olas katlā: Novieto olas vienā slānī katlā un pārklāj ar aukstu ūdeni, lai ūdens līmenis būtu aptuveni 2 cm virs olām.

  4. Pievieno sāli vai etiķi: Pievieno tējkaroti sāls vai nedaudz etiķa ūdenim – tas palīdzēs čaumalai palikt stingrākai un olbaltumam ātrāk sarecēt, ja ola tomēr saplaisā.

  5. Vāri pareizi: Uzsildi ūdeni līdz vieglai vārīšanai, tad samazini uguni un vāri 9–12 minūtes atkarībā no vēlamā cietības līmeņa (9 minūtes mīkstām olām, 12 minūtes cietām olām).

  6. Atdzesē olas: Pēc vārīšanas nekavējoties pārvieto olas aukstā ūdenī (vēlams ar ledu) uz 5–10 minūtēm. Tas aptur gatavošanas procesu un atvieglo lobīšanu.

Kā panākt vieglu olu lobīšanu?

Papildus cauruma ieduršanai ir vēl daži triki, kas atvieglo olu lobīšanu:

  • Izmanto vecākas olas: Olas, kas ir 7–10 dienas vecas, lobās vieglāk nekā svaigas, jo gaisa kabata starp čaumalu un olu palielinās.

  • Lobi zem tekoša ūdens: Atdzesētas olas liec zem tekoša auksta ūdens un viegli piesit čaumalu, lai tā saplaisā, – ūdens palīdzēs čaumalu atdalīt.

  • Rullē olas: Maigi rullē olu uz cietas virsmas, lai čaumala saplaisā vienmērīgi, tad sāci lobīt no platākā gala.

Papildu padomi perfektai olu vārīšanai

  • Izvairies no pārāk straujas vārīšanas, jo spēcīga burbuļošana var izraisīt olu sadursmes un plaisāšanu.

  • Ja vēlies krāsainas olas (piemēram, Lieldienām), cauruma ieduršana neietekmē krāsošanas procesu, bet palīdzēs olām saglabāt formu.

  • Glabā vārītas olas ledusskapī ne ilgāk kā nedēļu, lai tās saglabātu svaigas.

olas

Perfektas olas katrā ēdienreizē

Vārīt olas, lai tās neplaisātu un viegli lobītos, ir vienkāršāk, nekā šķiet! Ar vienu mazu kustību – cauruma izduršanu olas dibenā – un pareizu tehniku tu iegūsi ideālas olas katru reizi. Izmēģini šos padomus jau nākamajā ēdienreizē un pārliecinies, cik viegli ir pagatavot olas bez liekām raizēm. Dalies ar saviem rezultātiem un padari virtuves rutīnu patīkamāku!

Atstājiet savu komentāru